Wat is shockwave therapie?

Shockwave therapie (ook wel ‘extracorporale shockwave therapie’ of ‘ESWT’ genoemd) is een behandeltechniek waarbij patiënten worden blootgesteld aan krachtige  ‘schokgolven’, die door middel van een behandelkop nauwkeurig gericht worden zodat ze op de gewenste locatie in het lichaam een mechanisch effect hebben.

 

De bekendste medische toepassing is het vergruizen van nierstenen met behulp van shockwaves.

Als fysiotherapeuten passen wij de methode toe voor het behandelen van klachten aan het bewegingsapparaat bijv. bij een tennisarm, verkalking in schoudergewricht, chronische ontsteking van een achillespees en hielspoor.

Shockwave therapie versneld het genezingsproces door de zelfhelende eigenschappen van het lichaam te activeren, ze stimuleren de stofwisseling en verbeteren de bloedcirculatie. Daarnaast geeft shockwave therapie pijnverlichting.

De werking van shockwave therapie is voor een groot aantal indicaties wetenschappelijk onderbouwd, waaronder tendinopathie (peesoverbelasting), hielspoor, pseudoartrose, triggerpoints, spierrupturen en littekens met verkleving.

De voordelen van shockwave therapie ten opzichte van conventionele technieken zijn een uitstekende klachtenvermindering (na 6-8 sessies geeft 80% van de patiënten aan dat de klachten volledig of voor een groot deel verdwenen zijn), snelle pijnvermindering die veelal direct na de behandeling merkbaar is en weinig bijwerkingen.

Voor meer informatie en/of het maken van een afspraak kunt u contact met ons opnemen.